Overlast

Woonmeij vindt prettig wonen belangrijk. Samen met partners zorgen we ervoor dat je prettig kunt wonen in onze wijken. Onze belangrijkste partner bent jij, als bewoner. 
Je deelt jouw woonomgeving met veel andere mensen. Mensen met allemaal hun eigen gewoontes, leeftijd, gezinssamenstelling, cultuur, dagindeling, karakter en hobby’s. Dat is vaak gezellig, maar verschillen in leefgewoontes kunnen ook leiden tot irritaties.

Probeer er eerst zelf uit te komen

Prettig samenleven kan wanneer je rekening met elkaar houdt en elkaar de ruimte geeft. Als je toch geïrriteerd raakt door het gedrag van jouw buren, dan is een goed gesprek vaak al genoeg om het probleem op te lossen. In veel gevallen zijn mensen zich er helemaal niet van bewust dat zij overlast veroorzaken. Zo kan het zijn dat ook jij, zonder dat je het weet, zorgt voor ergernis. In een gesprek kun je proberen afspraken te maken.

Hier vind je tips om met je buren in gesprek te gaan.

Gratis hulp van Buurtbemiddeling

Vind je het lastig om buurtgenoten aan te spreken? Of kun je wel wat hulp gebruiken? Neem dan contact op met Buurtbemiddeling. Buurtbemiddelaars zijn getrainde vrijwilligers. Ze helpen buren om weer met elkaar in gesprek te gaan en samen naar oplossingen te zoeken. Ze luisteren naar het verhaal van beide partijen en nodigen buren uit om met elkaar te praten. Ze oordelen niet over de schuldvraag en hebben een geheimhoudingsplicht.

Voor wie is Buurtbemiddeling?

Buurtbemiddeling is voor alle inwoners die een betere verstandhouding willen met hun buren. Buurtbemiddeling is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Beide buren denken zelf mee over mogelijke oplossingen en werken hieraan mee. Buurtbemiddeling is gratis.

In Schijndel en Sint-Oedenrode kun je contact opnemen met Wilco van den Berg van Welzijn de Meierij via telefoonnummer (073) 544 14 14. 

In Sint-Michielsgestel kun je contact opnemen met Vincent Gil Toresano van BINT via telefoonnummer (073) 551 54 32.

Kom je er samen niet uit?

Als ook Buurtbemiddeling geen uitkomst biedt, onderzoeken we of verdere stappen noodzakelijk zijn. Neem daarvoor contact op met onze sociaal adviseurs. Vervolgens kijken we samen met jou hoe we de overlast kunnen aanpakken.

Het is belangrijk dat je klachten altijd schriftelijk bij ons meldt. In uitzonderlijke gevallen kan namelijk een juridische procedure nodig zijn om de overlast te stoppen. In dat geval willen wij een dossier met bewijsmateriaal kunnen overleggen. Het is daarom goed om steeds zoveel mogelijk informatie over de overlast te geven en bij iedere overlastsituatie een nieuwe melding in te dienen. Uiteraard behandelen we jouw melding strikt vertrouwelijk. Overlast kun je melden via info@woonmeij.nl.

We adviseren om ook melding of aangifte te doen bij de politie en ons daarvan een kopie te sturen. Is er sprake van bedreiging, mishandeling, vernieling of geluidsoverlast?

Bel dan altijd de politie op 0900 8844 en in noodgevallen op 112. Bij sommige overlastsituaties kan de gemeente optreden, bijvoorbeeld bij vervuiling van openbaar groen. Meld dit soort overlast dan ook altijd bij de gemeente.
Houd er rekening mee dat procedures met betrekking tot overlast vaak langdurige procedures zijn.

Hennep en verdovende middelen

Het kweken van hennep, daaraan gerelateerde activiteiten en het handelen in harddrugs zijn niet alleen verboden via de Opiumwet, het is ook gevaarlijk.

Het geeft bovendien vaak overlast en onrust in de woonomgeving. Daarom treden wij streng op tegen het kweken van hennep en het dealen in harddrugs. Treffen we hennepplanten of professionele kweekapparatuur aan? Dan melden we het bij de politie en gaan we over tot ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van de woning via de kantonrechter.

Daarnaast krijgen wij steeds meer te maken met huurders die lachgas in hun woning hebben en/of daarin handelen. Het gebruik van lachgas heeft veelal overlast tot gevolg en de opslag van lachgas leidt tot gevaarlijke situaties.
Als wij signalen krijgen dan melden we dit bij de politie en gemeente. Wij hanteren ook hierin een streng beleid.

Meld verdachte situaties

We willen natuurlijk niet dat onze huurders worden blootgesteld aan de gevaren van hennepkwekerijen of drugslabs. Daarbij kun jij ons ook helpen door verdachte omstandigheden te melden.

Kenmerken die kunnen wijzen op een hennepkwekerij:

  • Warme en/of vochtige muren en/of continue condensvorming op de ramen
  • Non-stop zoemende of brommende geluiden
  • Afgeplakte ramen en/of ramen en gordijnen die nooit opengaan
  • Stankoverlast in de vorm van henneplucht
  • Bouwwerkzaamheden en sjouwactiviteiten op vreemde tijdstippen
  • Schommelingen in de stroomsterkte
  • Bewakingscamera’s
  • Extra ontluchtingspijpen in het dak

Kenmerken die kunnen wijzen op een drugslab:

  • Je ruikt een chemische lucht. Vaak kun je ook oplosmiddelen (onder andere aceton) ruiken;
  • Kieren van niet gebruikte ramen en deuren zijn daarom meestal afgedicht. Bijvoorbeeld met purschuim.
  • Ook worden vaak afzuiginstallaties met koolstoffilters gebruikt die de lucht afvoeren via het dak. Zo wordt de geur hoog in de lucht gebracht.
  • Regelmatig zitten drugslabs ook in de buurt van ‘stinkende’ buren zoals fabrieken en/of boerderijen (mestlucht).

Heb je een vermoedelijk drugslab ontdekt? Ga dan direct naar buiten. Ga niet zelf aan de slag en vernietig geen sporen voor de politie.
Breng jezelf in veiligheid. Er is altijd gevaar voor giftige stoffen, gassen, brand en/of ontploffing.

Zie je een verdachte situatie? Meld die dan bij de politie of Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 (gratis).

Contact

Hebt u vragen? Neem dan contact op met onze sociaal adviseurs. Zij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08.30 en 13.00 uur via (073) 544 06 06 of info@woonmeij.nl.